2 Αυγούστου 2015

Τους βλαμμένους να φοβάσαι...

Τους βλαμμένους να φοβάσαι

Όλοι από μικροί θέλαμε να είμαστε όμορφοι κι έξυπνοι. Κι επειδή είχαμε την πεποίθηση πως όμορφοι είμαστε ούτως ή άλλως, πάντα προσπαθούσαμε να τσεκάρουμε τις ικανότητες του μυαλού μας. Δε θα μπορούσαμε να είμαστε χαζοί. Μόνο οι άλλοι θα μπορούσαν. Εμείς ήμασταν σίγουρα στο στρατόπεδο των ξύπνιων που κανείς δε θα μπορούσε ποτέ να μας πιάσει κότσο.
Αφού βάλαμε στο τσεπάκι μας την ομορφιά και τη νοημοσύνη, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάντα. Τα πάντα εκτός από τους βλαμμένους που θα συναντήσεις στη ζωή σου, έρχομαι να συμπληρώσω εγώ.
Άτιμη φάρα οι βλαμμένοι άνθρωποι. Βρίσκονται παντού. Εμφανίζονται απροειδοποίητα, δρουν ύπουλα και ξεγλιστρούν σαν τις κατσαρίδες γιατί έχουν καλύτερο όπλο από σένα: τη βλακεία τους. Η βλακεία, σου λέει, είναι ανίκητη κι ατελείωτη. Δεν μπορείς να τη μετρήσεις, μήτε να παλέψεις μαζί της στα ίσα μπορείς. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την εντοπίσεις εγκαίρως και να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα για να επιβιώσεις.
Μη γελιέσαι πως υπερτερείς σε τίποτα από δαύτους. Όχι. Κάθε άλλο. Αυτοί κερδίζουν μεγαλοπρεπώς σε όλα γιατί τα κύτταρα του μυαλού τους δεν τους επιτρέπουν να προβληματιστούν περισσότερο. Δε σκέφτονται δεύτερα και τρίτα σενάρια. Αυτό που τους γυαλίζει στο μάτι, αυτό θα πράξουν κι όποιον πάρει ο Χάρος. Άνθρωπος που δεν έχει τίποτα να χάσει, δε φοβάται να χάσει.
Βλαμμένοι υπάρχουν πολλοί και είναι παντού. Σε κάθε παρέα και σε κάθε τετράγωνο θα δεις κι από έναν. Στη δουλειά σου, στο φανάρι, στην ουρά στην τράπεζα. Μπορεί να είναι μπρος σου ή και πίσω σου. Μπορεί να έχουν ανώτερη θέση από σένα, ίσως και καλύτερο σπίτι. Δε φοράνε ταμπέλα με το δείκτη ευφυΐας τους -δυστυχώς-  κι αυτό σημαίνει πως θα σου πάρει λίγη ώρα να τους ξεχωρίσεις. Μέσα σε αυτό το διάστημα μπορεί να εκτεθείς ανεπανόρθωτα.
Ξέρεις, οι βλαμμένοι έχουν την τάση να περνάνε για έξυπνοι. Μπορούν πολύ εύκολα να σε πείσουν για αυτό. Αν έχουν αυτοπεποίθηση κι άνεση λόγου μπορούν να σου σκάψουν μια λακκούβα τεράστια κι εσύ να πέσεις μέσα σαν πρωτάρης. Θα έρθει η στιγμή που θα καταλάβεις τι ρόλο βαράνε αλλά μπορεί να είναι πολύ αργά. Άλλωστε, το να χάσεις από εκείνους πονάει διπλά απ’ το να χάσεις από όμοιό σου.
Πάντα τους φοβόμουν τους χαζούς ανθρώπους. Απ’ τη μία τους συμπονάς γιατί η κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη κι απ’ την άλλη σε εκνευρίζουν γιατί δε μπορείς να βρεις ένα κοινό σημείο επικοινωνίας. Άλλα λες εσύ κι άλλα καταλαβαίνουν. Μέχρι να συνεννοηθείτε έχουν γίνει τα νεύρα σου κρόσσια και τους έχεις σκοτώσει με όλους τους πιθανούς τρόπους μέσα στο κεφάλι σου. Εκείνοι παράλληλα, έχουν την ηρεμία του Βούδα κι ένα αγελαδίσιο βλέμμα που σε διαολίζει ακόμη περισσότερο.
«Κατάλαβες;», ρωτάς.
«Κατάλαβα,», σου λέει.
Τι κατάλαβες μάνα μου που ανάθεμα την ώρα που έμπλεξα μαζί σου και χαλάω το πολύτιμο σάλιο μου. Ο στόκος ό,τι κι αν του προσθέσεις, στόκος θα μείνει. Είναι νόμος του σύμπαντος.
Να φυλάτε τα νώτα σας! Εγώ ελάλησα κι αμαρτία δεν έχω. Σε κάθε παρέα υπάρχει πάντοτε και ένας βλάκας. Αν μέσα σε δέκα λεπτά δεν έχεις καταλάβει ποιος από όλους είναι, τότε ο βλάκας είσαι εσύ!
Take care!
Editor 
favourite

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου