28 Νοεμβρίου 2015

Προς τον Δήμαρχο του Πριγκιπάτου Κυκλάδων .Μήπως να κάνουμε Εξαγωγή;;;













Την ίδια στιγμή που πολλές χώρες αγωνίζονται για να απαλλαγούν από τα οικιακά απόβλητα, η Νορβηγία δεν μπορεί να βρει αρκετά ώστε να τροφοδοτεί τον αποτεφρωτήρα αποβλήτων τον οποίο έχει σε λειτουργεία. Το Όσλο μάλιστα προσπαθεί να εισάγει απόβλητα, και κατηγορεί τη Σουηδία για τα προβλήματά στα οποία εμπλέκεται εξ αιτίας των… σκουπιδιών.

Η Νορβηγία ψάχνει σκουπίδια για αποτέφρωση



Θα νόμιζε κανερίς ότι η εξάντληση των σκουπιδιών θα ήταν μια ευλογία και όχι κατάρα. Ωστόσο, στη Νορβηγία, η έλλειψη των αποβλήτων γίνεται ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων.
απόβληταΑπό την απαγόρευση των χώρων υγειονομικής ταφής το 2009, η χώρα έχει επενδύσει σε σύγχρονες τεράστιας χωρητικότητας μονάδες αποτέφρωσης αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας. Η καύση των αποβλήτων δημιουργεί θερμική ενέργεια η οποία τροφοδοτεί ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις.
Θέρμανση για 60.000 σπίτια
Η μονάδα αποτέφρωσης του Κλέμενστρουντ μετατρέπει τα σκουπίδια σε θερμότητα για τα σπίτια πολιτών στην πρωτεύουσα.
Η θερμότητα από την καύση χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού, και το νερό τροφοδοτεί το σύστημα τηλεθέρμανσης στο Όσλο. Επίσης παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τον ατμό.
Από το συγκεκριμένο εργοστάσιο τροφοδοτούνται με θερμότητα 60.000 από τα περίπου 340.000 νοικοκυριά στο Όσλο.
Η μονάδα αποτέφρωσης του Κλέμενστρουντ μπορεί να κάψει 300 τόνους αποβλήτων κάθε μέρα, και αυτή η τεράστια ικανότητα σημαίνει ότι χρειάζεται πολλά απόβλητα για να λειτουργεί αποδοτικά.
Νορβηγικά απόβλητα εξάγονται στη Σουηδία
Η αγορά αποβλήτων λειτουργεί όπως και κάθε άλλη αγορά, αλλά η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο αγοραστής δεν πληρώνει για τα απόβλητα. Ο κάτοχος των αποβλήτων είναι στην πραγματικότητα αυτός που πληρώνει για να απαλλαγεί από αυτά.
Τα τελευταία δύο χρόνια η τιμή απαλλαγής από τα απόβλητα πέφτει, και καθίσταται δύσκολη η κερδοφορία, επειδή η Σουηδία οικοδομεί πολλούς αποτεφρωτήρες απορριμμάτων, και ανταγωνίζεται την νορβηγική αγορά.
Παραδόξως, εκατοντάδες μεγάλα φορτηγά που μεταφέρουν τα νορβηγικά απόβλητα τώρα προσπερνούν το εργοστάσιο Κλέμενστρουντ κοντά στο Όσλο και συνεχίζουν κατευθείαν προς Σουηδία, όπου είναι φθηνότερη η απαλλαγή από τα όζοντα φορτία.
Οι σουηδικές εγκαταστάσεις αποτέφρωσης μπορούν να προσφέρουν φθηνότερες τιμές, επειδή πολλοί είναι παλαιότερες από τις αντίστοιχες νορβηγικές και έχουν αποσβέσει το χρέος τους. Το γενικό επίπεδο κόστους είναι επίσης χαμηλότερα στη Σουηδία.
Εγγύτητα αρχή
Ορισμένοι ακτιβιστές θέλουν τώρα η Νορβηγία να εισαγάγει την αρχή εγγύτητας της ΕΕ για την διαχείρηση των αποβλήτων – που θα υποχρέωναν τους δήμους να μεταφέρουν τα απόβλητά τους στο εργοστάσιο επεξεργασίας που βρίσκεται πλησιέστερα προς αυτούς, ασχέτως αν είναι η φθηνότερη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου